Μονοπάτια – Πεζοπορία

Tα μονοπάτια, ένα μοναδικό δίκτυο διαδρομών 200 περίπου χιλιομέτρων, δημιουργήθηκαν για τις ανάγκες κυρίως της αγροτικής και κτηνοτροφικής ζωής και είχαν καθημερινή χρήση. Τα παλιότερα από αυτά έχουν ιστορία που αγγίζει την 3 χιλιετία π.Χ.

Στις μέρες μας, συνεχίζουν να οδηγούν σε εκκλησίες, παραλίες, και υπέροχα τοπία και χρησιμοποιούνται από ντόπιους και ξένους πεζοπόρους. Μερικά από αυτά είναι λιθόστρωτα ή μαρμαρόστρωτα και άλλα χωμάτινα.

Σε κάθε διαδρομή ο πεζοπόρος θα συναντήσει μοναστήρια και ξωκλήσια, μνημεία του λαϊκού πολιτισμού όπως πηγάδια, βρύσες, περιστεριώνες, θεμωνιές, αρχαίους πύργους, απομεινάρια ορυχείων, αλώνια, ασβεστοκάμινα, μύλους και χιλιάδες μέτρα ξερολιθιάς.

Η καλύτερη εποχή για πεζοπορία στη Σίφνο είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο όταν ο καιρός βοηθάει και η φύση είναι στα καλύτερά της. Βότανα, κέδροι, χαμηλή βλάστηση και αγριολούλουδα, μερικά από τα οποία προστατευόμενα, έχουν κατατάξει τη Σίφνο ανάμεσα στους 13 βοτανικούς παραδείσους της Ελλάδας και συναντώνται σε κάθε διαδρομή.

Τα τελευταία χρόνια, η τοπική κοινωνία, συνειδητοποιώντας ολοένα και περισσότερο την ανάγκη διάσωσης και προστασίας των μονοπατιών, καταβάλει συντονισμένη προσπάθεια για τον καθαρισμό, τη σήμανση και τη χαρτογράφησή τους. Την προσπάθεια στηρίζουν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (συνεχίζοντας το έργο που ξεκίνησε η Ν.Α. Κυκλάδων), ο Δήμος Σίφνου, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Εξωραϊστικοί και Επαγγελματικοί Σύλλογοι του νησιού και πλήθος εθελοντών.

Σήμερα υπάρχουν στο νησί 19 επίσημα σηματοδοτημένες διαδρομές.

Ελάτε μαζί μας, θα σας ξεναγήσουμε στις σπάνιες ομορφιές των Σιφνέικων τοπίων, θα περπατήσετε στα παλιά γραφικά μονοπάτια, στους δρόμους του παρελθόντος αλλά και του σήμερα…

Ανακαλύψτε τη Σίφνο μέσα στα μαγευτικά τοπία, στους ελαιώνες & δάση κέδρων, στις κρυφές παραλίες, στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική, στις μυκηναϊκές ακροπόλεις & φρυκτωρίες, στα όμορφα ξωκλήσια & μοναστήρια, στους ολόλευκους οικισμούς, στα αξιοθέατα και κυρίως την αγάπη των Σιφνιών για τον τόπο τους.

Την φθινοπωρινή και ανοιξιάτικη περίοδο, απολαμβάνετε πανέμορφες όψεις μιας «άλλης», πράσινης, πολύχρωμης και μυρωδάτης Σίφνου, μαζεύετε χόρτα, βότανα και αγριολούλουδα, ενώ την καλοκαιρινή περίοδο φτάνετε σε μικρούς ερημικούς όρμους και αφήνεστε στην «αγκαλιά» της καταγάλανης θάλασσας.

Εξερευνήστε τη Σίφνο όπως εσείς επιθυμείτε. Πείτε μας τις προτιμήσεις σας και εμείς θα σας περπατήσουμε!

Carpe diem”…

Σημειώσεις:

Παρακαλώ όπως μας ενημερώσετε για την ηλικία των συμμετεχόντων, καθώς επίσης και για το αν θα συμμετέχουν παιδιά.
Πτυσσόμενα μπαστούνια μπορούν να δοθούν κατόπιν διαθεσιμότητας.

Ελαφρύ γεύμα / πικ-νικ, καθώς επίσης και οι είσοδοι σε αρχαιολογικούς χώρους μπορούν να συμπεριληφθούν στην τελική τιμή κατόπιν συνεννόησης.

Η διάρκεια και η δυσκολία του προγράμματος μπορούν να τροποποιηθούν ανάλογα με την εμπειρία των πεζοπόρων.
Συνιστούμε να αποφεύγετε την πεζοπορία χωρίς την παρουσία έμπειρου συνοδού, καθώς και την πεζοπορία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο μεταξύ των ωρών 12:00 – 16:00.

Εάν προκύψει καθυστέρηση από τους συμμετέχοντες στον προγραμματισμένο χρόνο της πεζοπορίας εξ οιονδήποτε αιτίας, θα υπάρχει επιπλέον χρέωση ανά 30 λεπτά.

Η συμμετοχή στις πεζοπορίες που οργανώνονται  από το Miles Away Travel  υποδηλώνει ταυτόχρονα και ανεπιφύλακτη αποδοχή των όρων και  προϋποθέσεων συμμετοχής.