Η Σίφνος, γενέτειρα του Νικολάου Τσελεμεντέ και άλλων αρχιμαγείρων διατηρεί πλούσια παράδοση και στη γαστρονομία.
Τα Χριστούγεννα τα σπίτια μοσχοβολούν από τα φοινίκια (μελομακάρονα) και τα αυγοκαλάμαρα (δίπλες). Στη διάρκεια του χειμώνα παρασκευάζονται ακόμα και σήμερα σύγλινα και πηκτή.
Λίγο αργότερα, τις Απόκριες, σειρά παίρνουν τα γαλακτοκομικά επιδόρπια, ρυζόγαλο, κρέμα ή γιαούρτι από κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα, που παράγεται σε μεγάλες ποσότητες αυτή την εποχή.
Και δε γίνεται Πάσχα στη Σίφνο χωρίς τη μυρωδιά του ψητού στο μαστέλο (αρνάκι ή κατσικάκι μαγειρεμένο στο ομώνυμο πήλινο σκεύος, με κόκκινο κρασί και άνηθο που ψήνεται σε ξυλόφουρνο), χωρίς τα «πουλιά της Λαμπρής» (είδος τσουρεκιού) τη μελόπιτα, γλύκισμα που παρασκευάζεται από σιφναίικη βραστή «αθοτύρα» (τοπικό ανθότυρο) και ντόπιο θυμαρίσιο μέλι.
Τη χαρά του γάμου, πάλι, συνοδεύει το σιφναίικο παστέλι, σε ρομβοειδές σχήμα, και το αμυγδαλωτό της κατσαρόλας ή του φούρνου (με ή χωρίς ζάχαρη).
Στο παραδοσιακό πανηγύρι της Σίφνου, με τα κοινά δείπνα που θυμίζουν την αρχαία εστίαση και τις πρωτοχριστιανικές αγάπες, προσφέρεται σε όλους ρεβυθάδα και κοκκινιστό κρέας με μακαρόνια, μαγειρεμένα σε ειδικά μεγάλα καζάνια, ή, κατά τις μέρες νηστείας, τηγανητός μπακαλιάρος με σκορδαλιά και σαλάτα.
Στο κυριακάτικο σιφναίικο τραπέζι κύριο φαγητό είναι η ρεβυθάδα, που ψήνεται μέσα σε πήλινο τσουκάλι (την σκεπασταριά) για πολλές ώρες, το προηγούμενο βράδυ, σε φούρνο με κλαδιά.
Από το σιφναίικο τραπέζι δε λείπουν ακόμα ρεβυθοκεφτέδες, καπαροσαλάτα (ξερή κάπαρη μαγειρεμένη σαν στιφάδο), καλασούνα (χορτόπιτα με ρύζι), μανούρα (κίτρινο, σκληρό πικάντικο τυρί που διατηρείται στην γύλη δηλαδή στο κατακάθι του κόκκινου κρασιού), και ανάλογα με την εποχή, χυροβοσκοί (άγρια χόρτα), μυζήθρα (κατσικίσιο νωπό τυρί με υπόξινη γεύση, ιδανική για χωριάτικη σαλάτα), αμπελοφάσουλα με σκορδαλιά, αλλά και ξηρά σύκα, λωλή (γλυκό από κόκκινη κολοκύθα), γλυκά του κουταλιού και λικέρ από φρούτα που ευδοκιμούν στη Σίφνο, καθώς και αφεψήματα από την πλούσια χλωρίδα του νησιού, όπως το φασκόμηλο και το χαμομήλι.
Τα σιφνέικα γλυκά , όπως κουλουράκια γλυκάνισστου, μπισκοτάκια βουτύρου, αμυγδαλωτά κατσαρόλας και αμυγδαλωτά φούρνου, παστέλια, λουκούμια, μπουρεκάκια, και γλυκά του κουταλιού, ο επισκέπτης μπορεί να τα βρει στους παραδοσιακούς φούρνους και τα ζαχαροπλαστεία.
Μαθήματα μαγειρικής στη Σίφνο
Ιδιωτικά μαθήματα μαγειρικής μία ημέρα σε ένα όμορφο αγρόκτημα στη Σίφνο! Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και συναρπαστικές εμπειρίες στη Σίφνο είναι να συμμετάσχετε σε ένα μάθημα μαγειρικής. Η Σιφνέικη κουζίνα βασίζεται στα λαχανικά και τα Σιφνέικα αρωματικά βότανα, σε απλές αλλά νόστιμες συνταγές που αναζητήσαμε στο παρελθόν και αναβιώνουμε μόνο με προϊόντα που προέρχονται από τη γη της Σίφνου, με σπόρους βιολογικούς και δένδρα που άντεξαν στον χρόνο όπως οι βερικοκιές και οι αχλαδιές ποικιλία βασιλικά που ίσως δεν υπάρχουν πουθενά αλλού πλέον.
Σας δίνουμε την ευκαιρία να ανακαλύψετε όλα τα μυστικά της διατροφής της Σίφνου μαγειρεύοντας μαζί μας, συζητώντας στο φιλόξενο κτήμα. Το αγρόκτημα βρίσκετε στο κέντρο της Σίφνου μεταξύ Απολλωνίας και Κάτω πετάλι.
Σας περιμένουμε το πρωί στις 09:00 να προετοιμάσουμε και να πάρουμε το πρωινό μας. Ένα γνήσιο Σιφνέικο πρωινό με μελί Σίφνου, μαρμελάδες, τυρί και αυγά από το κτήμα σε ένα πλούσιο και ιδιαίτερο πρωινό!
Να συζητήσουμε για το μενού, και να προετοιμαστούμε..
Στις 10:00 θα περπατήσουμε στο περιβόλι να απολαύσουμε τον κήπο και να μαζέψουμε ότι χρειαστεί για το τραπέζι μας.
Τα φρέσκα και αγνά υλικά, θα δημιουργήσουν όμορφα πιάτα και φανταστικές γεύσεις!
Προετοιμάζουμε λοιπόν το μεσημεριανό σας γεύμα ή το δείπνο σας: δύο σαλάτες, δύο ορεκτικά, δύο κυρίως πιάτα.
Το Σιφνέικο λευκό ξηρό κρασί ή κόκκινο λιαστό γλυκό θα σας συνοδεύσει στο τραπέζι.
Στο επιδόρπιο το φρούτο μας θα είναι το καρπούζι, το πεπόνι, το αχλάδι, τα βερίκοκα, τα κορόμηλα που ανάλογα την εποχή είναι μοναδικά από παλιούς παραδοσιακούς σπόρους.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης σας, θα υπάρχει ένα φιλικός και εξυπηρετικός βοηθός που θα μιλά αγγλικά (κατόπιν αιτήματος , γαλλικά ή ρώσικα) έτοιμος να απαντήσει σε οποιαδήποτε απορία σας. Να θυμάστε ότι μπορείτε να συνδυάσετε μαθήματα μαγειρικής με οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, όπως μαθήματα κηπουρικής και κεραμικής τέχνης στο εργαστήριο κεραμικής που λειτουργεί στο κτήμα.
Η διάρκεια των μαθημάτων διαρκεί 2-5 ώρες και μπορούν να πραγματοποιηθούν είτε πρωί είτε απόγευμα.
Η ελάχιστη συμμετοχή είναι 12 άτομα (ελάχιστο όριο ηλικίας 10 χρονών).
Συγκεκριμένα υπάρχουν τα εξής προγράμματα:
- Πρωινό μάθημα μαγειρικής, όπου περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω και η διάρκεια του είναι από 09.00 – 14.00
- Απογευματινό μάθημα μαγειρικής, όπου περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω εκτός από την προετοιμασία του πρωινού και η διάρκεια του είναι από 17.00 – 21.00