source gtp.gr

Η Μονεμβασιά…

Η Μονεμβασιά είναι μια πόλη με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, καθώς και πολλές ακρογιαλιές για διαφορετικά γούστα, βραβευμένες με γαλάζια σημαία.
Είναι ένα μέρος με ιστορικά μνημεία από την βυζαντινή εποχή, μαγευτικά σπήλαια και το απολιθωμένο δάσος του Αγίου Νικολάου.
Μπορείτε να την προσεγγίσετε οδικώς ή με καραβάκια ημερήσιων εκδρομών από τις γύρω περιοχές.

Στο νομό Λακωνίας στην ανατολική Πελοπόννησο βρίσκεται η Μονεμβασιά ή Μονεμβάσια ή Μονεμβασία. Ο πληθυσμός της ανέρχεται στους 4660 κατοίκους.
Την περίοδο 1685-1715 η Μονεμβασιά άνηκε στους Βενετούς με αποτέλεσμα η περιοχή να κατοικηθεί ξανά από Έλληνες. Μετά όμως τη δεύτερη πολιορκία της πόλης από τους Τούρκους 1715-1821 ο πληθυσμός της μειώθηκε. Όταν ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση το φρούριο πολιορκήθηκε και τελικά παραδόθηκε στους Έλληνες στις 23 Ιουλίου του 1821.

Copyright Akti Nefeli
Copyright gtp.gr
Copyright Eleanna K.Melissa

Τι να κάνετε

Διαδρομές για τους οπαδούς της πεζοπορίας είναι Αρχαία Επίδαυρος Λιμηράς-Γέρακας-Μοναστήρι Ευαγγελίστριας-Κυπαρίσσι, Μεσοχώρι-Σπήλαιο Καστανιάς-Παραδείσι-Βελανίδια, Άγιος Νικόλαος Βοιών-Αναρριχητικό Πάρκο Ζόμπολου-Προφήτης Ηλίας-Απολιθωμένο Δάσος, Πούντα-Ελαφόνησος, Μολαοί-Ελιά-Πλύτρα-Παλαιόκαστρο-Αρχάγγελος, Βελιές-Τάλαντα-Παντάνασσα-Τέρια. Στην περιοχή μπορείτε να ασχοληθείτε με αναρρίχηση, ιστιοπλοΐα και διάφορα θαλάσσια σπορ.
Τοπικά προϊόντα που προτείνουμε να προμηθευτείτε με μια επίσκεψη σας στη Μονεμβασιά είναι λάδι, κρασί, σαμουσάδες, ραφιόλια, αμυγδαλωτά, φλογέρες, μελετίνια, δίπλες. Επίσης εδώ μπορείτε να δοκιμάσετε ελιές χαρακτές, κοτόσουπα, κολοκυθοανθούς γεμιστούς, χταπόδι βραστό, γκόγκλες, κρεμμυδοκεφτέδες, κρεμμύδια γιαχνί, τάρτα με κρεμμύδια κ.α.

Που να πάτε

Πολλές είναι οι ακρογιαλιές που μπορείτε να επισκεφτείτε στην Μονεμβασιά ικανοποιώντας όλες τις προτιμήσεις σας και καλύπτοντας όλες τις ανάγκες σας.

Στην Ανατολική Ακτή Μυρτώο βρίσκονται η Μεγάλη Άμμος όπου πρόκειται για μεγάλη παραλία και σε αντίθεση με το όνομά της εδώ έχει και βότσαλο λευκό, ο Δρύμισκος είναι βοτσαλωτή παραλία μήκους 30μ., το Καστράκι είναι αμμώδης παραλία κατάλληλη για οικογένειες λόγω της ρηχότητας των νερών. Το Πορί είναι αμμώδης παραλία, η παραλία Κάκαβος ή Βότσαλο είναι βοτσαλωτή ακτή όπως άλλωστε φανερώνει το όνομά της. Η απάνεμη παραλία Ξιφίας είναι αμμώδης και σε κάποια σημεία έχει βοτσαλάκι, τα Αμπελάκια βρίσκονται στο δρόμο προς τη Νεάπολη ,ο Άγιος Φωκάς είναι ιδανική παραλία για θαλάσσια σπορ και για παιχνίδια στην άμμο. Άλλες παραλίες που θα συναντήσετε εδώ είναι : η Αγία Κυριακή, η Βλυχάδα, ο Κόχυλας, το Πορτέλο.

Στη Δυτική Ακτή Λακωνικός συναντάτε τις παραλίες: Κάβος που είναι γνωστή ακτή για τα ζεστά νερά του, το Λιμάνι είναι οργανωμένη αμμώδης παραλία με εστιατόρια και καφετέριες, στη Βιανδίνη ξεδιπλώνεται η άγρια ομορφιά της φύσης με τα βράχια, τα αλμυρίκια και τα βαθιά κρύα νερά. Τα Τηγάνια έχουν βραβευτεί με τη γαλάζια σημαία, η παραλία του Μποζά είναι βραβευμένη με τη γαλάζια σημαία λόγω των καθαρών νερών της αλλά είναι γνωστή και λόγω του τουρνουά beach volley που διεξάγεται εκεί, η Παχιά Άμμος είναι κοσμική παραλία με beach bar που προτιμάται από πολλούς ιδιαίτερα νέους για να απολαύσουν το μπάνιο τους. Η Χαραχιά είναι ήσυχη με πολύχρωμο βότσαλο ακτή, η Πυλά είναι βραβευμένη με γαλάζια σημαία για τα καταγάλανα ρηχά νερά της και ο Αρχάγγελος τον οποίο η ντόπιοι ονομάζουν επίγειο παράδεισο.

Τέλος, στο Κάβο Μαλέας συναντάτε τις  παραλίες: Μαραθιάς με τα ρηχά νερά και τη χρυσαφένια άμμο, η Πούντα είναι ιδανική για οικογένειες με την άμμο και τους χαρακτηριστικούς αμμόλοφους, στο Μάγγανο μπορείτε να χαρείτε τη χρυσαφένια άμμο και να απολαύσετε καφέ και σνακ που μπορείτε να προμηθευτείτε από την καντίνα που βρίσκετε εκεί. Ο Νερατζιώνας είναι οργανωμένη παραλία με άμμο και καταγάλανα νερά, η Παραλία της Νεάπολης αποτελεί καταφύγιο για τη θαλάσσια χελώνα και βραβεύεται κάθε χρόνο με τη γαλάζια σημαία, το Αμμίτσι έχει ρηχά νερά και δέντρα τα οποία μπορούν να σας φιλοξενήσουν στη σκιά τους. Το Ρισμαρί είναι αμμώδης ακτή με ρηχά νερά που βρίσκεται κοντά στο απολιθωμένο δάσος, οι Άσπες είναι μεγάλη σε μήκος παραλία με χοντρή άμμο. Άλλες παραλίες στην περιοχή είναι της Αγίας Μαρίνας, της Βελανιδιάς και η Παναγία.