Paxoi-Miles-Away-Travel-02

Ένα μικρό και όμορφο νησί..

Οι Παξοί βρίσκονται στο Ιόνιο Πέλαγος και πρόκειται για σύμπλεγμα μικρών νησίδων που ανήκουν στο νομό Κέρκυρας. Η έκτασή τους είναι 25,3 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ο πληθυσμός τους 2253 κάτοικοι περίπου.
Το κλίμα του νησιού είναι υγρό, ζεστό με πολλές βροχοπτώσεις. Η χλωρίδα του νησιού περιέχει αγριολούλουδα, 55 είδη άγριας ορχιδέας, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, ελιές κ.α. Η πανίδα περιλαμβάνει πολύχρωμες πεταλούδες, σκούτζικα (τροπική σαύρα), αποδημητικά πουλιά.Οι παραλίες του νησιού είναι γραφικές και απίστευτα γαλάζιες. Ο καλύτερος τρόπος να τις δείτε όλες είνα με σκάφος.

Κατά τη μυθολογία οι Παξοί δημιουργήθηκαν από τον θεό Ποσειδώνα ο οποίος με την τρίαινα του κτύπησε ένα μέρος της Κέρκυρας με αποτέλεσμα να αποκοπεί από το υπόλοιπο νησί και να δημιουργηθούν οι Παξοί. Σκοπός του Ποσειδώνα ήταν να ζήσει τον έρωτα του με την νηριήδα Αμφιτρίτη, στο νέο αυτό νησί που δημιούργησε. Σύμφωνα με το μύθο στην προσπάθεια του Ποσειδώνα να αποκόψει τα νησιά έχασε την τρίαινα του, η οποία βρέθηκε από τους κατοίκους των Παξών και την έκαναν έμβλημα τους.
Το 1386 οι Παξοί κατακτήθηκαν από τους Βενετούς ενώ οι συνεχείς πειρατικές επιδρομές ανάγκασαν τον βαρόνο Αδάμ Β΄ να κτίσει δύο κάστρα. Το 1797 το νησί πέρασε στα χέρια των Γάλλων ενώ αργότερα οι Γάλλοι αντικαταστάθηκαν από Ρώσους και Τούρκους μέχρι το 1801. Πολλοί κατακτητές κατέλαβαν το νησί μέχρι το 1864 το οποίο ενσωματώθηκε στο ελληνικό κράτος μαζί με τα υπόλοιπα Επτάνησα.

Copyright internationaltravellermag.com

Που να πάτε

Στους Παξούς θα βρείτε πανέμορφες, γραφικές παραλίες με κρυστάλλινα καθαρά νερά. Η παραλία Λάκκα αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο θέρετρο του νησιού το οποίο έχει μαρίνα για όσους επισκέπτονται το νησί με σκάφος. Εδώ θα δείτε σπηλιές οι οποίες σας περιμένουν για εξερεύνηση αλλά μπορείτε να έρθετε με τα παιδιά σας αφού το μέρος είναι ασφαλές. Η καλύτερη παραλία με άμμο στο νησί είναι το Μογγονήσι το οποίο βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα το Γάιο. Πρόκειται για νησάκι που ενώνεται με τους Παξούς με πέτρες το οποίο έχει μια καταπληκτική ακρογιαλιά.
Η παραλία Λεβρέχιο είναι ιδανική για τους λάτρεις του ψαρέματος αλλά και για κολύμβηση με αναπνευστήρα. Κοντά στο Λόγγο βρίσκεται η παραλία Μονοδένδρι η οποία είναι μεγάλη και οργανωμένη. Οι Τάφοι είναι συνεχόμενες σπηλιές οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα για μπάνιο στα γαλαζοπράσινα νερά τους. Άλλες παραλίες είναι του Γιαννά, του Μπάλου, της Αγίας Μαρίνας, το Κλώνι Γουλί, το Καμίνι, η Κακή Λαγκάδα, το Αλάτι, το Κηπιάδι, τα Μαρμάρια, η Γλυφάδα, το Αρκουδάκι, ο Ορκός, το Κανόνι, το Χαραμί, ο Πλάνος, το Αχάι, το Γαλάζιο και το Αυλάκι.
Οικισμοί του νησιού είναι η Λάκκα με τα μικρά σοκάκια της και το πράσινο τοπίο της το οποίο ξεκουράζει το μάτι του επισκέπτη. Ο Λόγγος φημίζεται για το καλό του φαγητό και τα φρέσκα ψάρια που μπορείτε να βρείτε στα ταβερνάκια του. Τέλος, ο Γάιος είναι η πρωτεύουσα και το λιμάνι του νησιού στο οποίο μπορείτε να περιπλανηθείτε στα σοκάκια του και να αγοράσετε σουβενίρ και τοπικά προϊόντα από τα μαγαζάκια του.

Αξίζει να δείτε

Στο νησί μπορείτε να επισκεφτείτε τις ιαματικές του πηγές που βρίσκονται στον Οζιά, στον Γιαννά και στη Γλυφάδα. Πελεκητές στέρνες που έχουν κατασκευαστεί από τους κατοίκους για τη συγκράτηση του νερού μπορείτε να δείτε στην Αγία Ελεούσα στη Μεγάλη Βίγλα, στην θέση Μποϊκάτικα και πέρα από τα Φαναριωτάτικα. Στην Λάκκα θα μπορέσετε να δείτε τον πέτρινο φάρο που χρονολογείται το 1832 και έχει ύψος 36 μέτρα. Στον οικισμό Λόγγο επισκεφτείτε την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής.
Στον Γάη μπορείτε να πάτε στο Βυζαντινό Κάστρο στον Άγιο Νικόλαο, στο αγγλικό κυβερνείο στην αποβάθρα, στην εκκλησία της Αναλήψεως. Επίσης, το Μουσείο των Παξών που ιδρύθηκε το 1996, φιλοξενεί εκθέματα από την κλασική εποχή μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Τέλος, στον Οζιά θα συναντήσετε τα ερείπια του Αγίου Στεφάνου, πιο πέρα την παλαιοχριστιανική βασιλική της Αγίας Μαρίνας και στο Καλτσονήσι την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα.